Finestres de la memòria. Dreta de l’Eixample

 • Casa Amatller


  Passeig de Gràcia, 41

   

  La Casa Amatller és fruit d’una reforma d’una antiga casa que va adquirir Antoni Amatller, realitzada per Puig i Cadafalch l’any 1900.


  L’arquitecte Puig i Cadafalch va construir per l’industrial xocolater Antoni Amatller un gran edifici modernista. La família Amatller iniciava la fabricació de xocolata l’any 1797 en un petit obrador al barri de la Ribera. L’any 1872 Antoni Amatller, nét del fundador, es feia càrrec del negoci i construïa una fàbrica a Sant Martí de Provençals amb una innovadora maquinària procedent de França i Alemanya. La gran empenta econòmica del moment va permetre a Antoni Amatller convertir-se en un gran mecenes de l’art i la cultura.

  La Casa Amatller té una aparença de palau gòtic urbà. La façana, coberta d’esgrafiats, és d’una gran riquesa simbòlica que fa referència als gustos i aficions del propietari, amant de la indústria, les arts i el col·leccionisme, on destaca una gran tribuna. La coberta és a dues vessants i la façana acaba amb un característic esglaonat, típic de l’arquitectura germànica i dels Països Baixos.

  El pis principal de la Casa Ametller gaudia d’una espectacular amplitud i d’una fastuosa ornamentació que ho envaïa tot, donant un sentit unitari a l’espai. Cal ressaltar el menjador on la gran llar de foc esdevé una excusa per crear un veritable conjunt escultòric que domina l’espai. Els motius al·legòrics que la decoren fan referència a la procedència americana del cacau.

  A un costat del menjador hi ha el salonet de música i a l’altre, el salonet de te, on s’accedeix mitjançant uns arcs amb capitells decorats amb motius musicals. A banda de les habitacions, el pis principal de la Casa Amatller comptava amb una sala-museu per albergar les col·leccions del seu propietari, que donava a la tribuna del passeig de Gràcia.

  L’any 1941 Teresa Amatller, filla d’Antoni Amatller, va crear, amb l’acompanyament de l’historiador Josep Gudiol, la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic amb la finalitat de conservar la Casa Amatller i les seves col·leccions i d’impulsar la recerca en la història de l’art hispànic.

Anterior

El passat 6 d'abril, Finestres de la memòria va veure la llum en un concorregut acte de presentació a La Casa Elizalde que va comptar amb la participació de nombroses entitats, comerciants i veïns de la Dreta de l'Eixample. El projecte es va inaugurar amb una exposició d'imatges entranyables del barri, com la tradicional fira de rams de la Rambla de Catalunya, els casaments a Sant Ramon de Penyafort o les dides amb els nadons passejant pel Passeig de Gràcia.

L'acte va estar amenitzat per les actuacions dels alumnes de l'Escola Municipal de Música del Districte i l'Escola de Música Moderna d'Escolàpies-Llúria, que van donar el seu suport al projecte amb aquest concert. Carme Izquierdo, presidenta de Cor Eixample i Dolors Rodrí-guez de l'Associació de Veïns de la Dreta de l'Eixample es van mostrar molt satisfetes amb la iniciativa local. L'exposició, que va romandre oberta al públic fins el 15 d'abril, va facilitar no només el record de temps passats, sinó també el retrobament entre veïns.