Passió per la fotografia

Eugeni Paytubí Bayona

Parlar de Miquel Paytubi Ojea és parlar d’una passió: la fotografia. El seu fill, Eugeni, el recorda sempre amb la seva Voigtländer a la mà --una de les millors càmeres alemanyes de l’època--. Era tanta l’afició d’aquest barceloní per les arts gràfiques que, després de molt d’esforç i sacrifici, va aconseguir fer del seu hobby la seva professió.

 

Durant els anys seixanta i després de treballar durant molt de temps com a gerent en una coneguda casa de sabons, Miquel Paytubí va muntar el seu propi taller de fotocroma a Les Corts, on imprimia calendaris i postals de la ciutat, que després venia entre els turistes. Un negoci força pròsper a l’època.

Entre la seva temàtica predilecta es trobaven les fotografies de família i els paisatges urbans, molts dels quals van estar vinculats a la Dreta de l’Eixample. Al barri va créixer i va veure com s’edificaven nombrosos edificis nous durant el Modernisme, un dels quals es convertiria 36 anys després de la seva construcció, en la seva pròpia llar. Des del seu balcó, al número 319 del carrer Mallorca, Miquel Paytubí va immortalitzar la històrica transformació de la zona i alguns dels esdeveniments socials més importants de l’època, com la Gran Nevada de l’any 1962. Allà va dedicar també infinitats d’instantànies a captar els millors records de família.

Tornar a la fotografia